hirdetés

Génterápia frontotemporális demenciában

Az új  génterápiás beavatkozás betegség hátterében álló progranulin-hiányt pótolja-egyelőre állati modellekben és sejtkultúrákban.

hirdetés

A Science Translational Medicine folyóiratban június 5-én jelent meg a Ludwig Maximilian University of Munich (LMU) kutatóinak cikke, amelyben a frontotemporális demencia terápiájában elért sikerekről számoltak be – egyelőre állati modellszervezeteken és sejtkultúrás tenyészetekben. A frontotemporális demencia egy jelenleg gyógyíthatatlan betegség, amely memóriavesztést, beszédzavarokat és személyiségváltozásokat okoz. Az esetek 5-12%-ában a progranulin fehérje szintjének csökkenése váltja ki a betegséget. Ez a fehérjék lebontásának hiányosságaihoz vezet, ami oldhatatlan toxikus proteinek lerakódását eredményezi. Ez az agyban bekövetkező gyulladást, az idegsejtek elhalását és a központi idegrendszer ehhez társuló súlyos funkcionális zavarait eredményezi.

A frontotemporális demencia az esetek akár 40%-ában öröklődő rendellenesség: a jellemző genetikai mutációt hordozó személyeknél elkerülhetetlenül kialakul a betegség. Az LMU Orvostudományi Karának és a Német Neurodegeneratív Betegségek Központjának (DZNE) kutatói a San Francisco székhelyű Denali Therapeutics céggel szorosan együttműködve most egy olyan génterápiás megközelítést dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a hiányzó fehérje pótlását az agyban.

“A progranulint termelő gént egy vírusvektor genomjába illesztetettük be” - nyilatkozta Dr. Anja Capell, az LMU kutatója, a cikk első szerzője. Ezután a csoport a génmódosított vírusokat egérmodellek véráramába fecskendezte. “A vírus a májsejteket vette célba, amelyek ezután nagy mennyiségben termeltek progranulint, és azt a vérbe juttatták. Ezzel a megközelítéssel elkerülhető volt, hogy a vírusokat közvetlenül az agyba fecskendezzük, ami súlyos mellékhatások kockázatával járna. Ahhoz, hogy ez a perifériás megközelítés működjön, még egy dolog kellett: valahogy, egy ügyes trükkel át kellett jutni a vér-agy gáton, amely általában blokkolja a molekulák vér és agy közötti cseréjét. Ehhez a Denali Therapeutics fejlesztett ki egy új módszert, ami lehetővé tette gáton keresztül történő viszonylag hatékony szállítást.”

“Miután egy alkalommal beadtuk a vírust, ellenőriztük, hogy a tünetek enyhültek-e” - fejtette ki Dominik Paquet professzor, a cikk egyik szerzője. Hamarosan kiderült, hogy a fehérje-lebontás hiányosságai, az oldhatatlan, toxikus fehérjék lerakódása, az agyi gyulladás, a mozgászavarok és a neuronok pusztulásának mértéke mind jelentős mérséklődést mutatott.

A következő lépésben a kutatók őssejtmodellekben vizsgálták, hogy ez a megközelítés embereken is alkalmazható lesz-e. Az eredmények szerint itt is jelentősen csökkentek a betegség tünetei, ami bizonyítékul szolgált arra, hogy a frontotemporális demencia azon formái, amelyeket a progranulin hiánya okoz, ezzel a génterápiával kezelhetők.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New therapeutic approach for frontotemporal dementia uses modified viruses to replace a missing protein in the brain

Peripheral expression of brain-penetrant progranulin rescues pathologies in mouse models of frontotemporal lobar degeneration

Irodalmi hivatkozás:

Marvin Reich et al, Peripheral expression of brain-penetrant progranulin rescues pathologies in mouse models of frontotemporal lobar degeneration, Science Translational Medicine (2024). DOI: 10.1126/scitranslmed.adj7308

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.