hirdetés

Testmozgással az Alzheimer-kór ellen

Feltárták, miért hasznos a testmozgás az Alzheimer-kór elleni küzdelemben. Az új felfedezés egyben innovatív terápiák fejlesztése felé is megnyithatja az utat.

 

hirdetés

Szeptember 8-án közölte a Neuron folyóirat a Massachusetts General Hospital (MGH) kutatóinak cikkét, amelyben új eredményeket közöltek az Alzheimer-kór fő patológiás jellemzőinek, az amiloid-béta lerakódásoknak és a tau-kötegeknek a kialakulásáról, egyben egy új, reményt keltő megfigyelést is tettek. A cikket jegyző, Rudolph Tanzi professzor vezette kutatócsoport korábban az Alzheimer-kór első három dimenziós humán sejtkultúra-modelljének kifejlesztésével hívta fel magára a figyelmet - ez a közleményük a Nature Neuroscience folyóiratban jelent meg augusztus 24-én.

Az már régebben is ismert volt, hogy a testmozgás képes lehet az amiloid-béta lerakódások valamilyen mértékű feltisztítására, de ennek a folyamatnak a részleteit mindezidáig nem sikerült tisztázni. A kutatócsoport már korábban felfigyelt arra, hogy létezik egy olyan enzim, a neprilizin, amely hatékonyan képes lebontani az amiloid-béta plakkokat. Ezt a molekulát Alzheimer-kóros egér modellszervezetekben sikerült kimutatni, de koncentrációja csak olyan esetekben emelkedett meg, amikor az állatok testmozgást végeztek. A kutatók észrevették azt is, hogy a magasabb neprilizin-szint egy izomhormon, az irizin mennyiségének növekedésével járt. Mostani cikkükben azt mutatták ki, hogy a korábban kidolgozott 3D-modellen végzett irizinterápia valóban az amiloid-béta lerakódások feltisztulását eredményezi, és áttörést értek el a háttérben meghúzódó biokémiai folyamatok feltárásában is.

A testmozgás során az izmokból származó irizin vérben mérhető koncentrációja növekedést mutat: ez a hormon a zsírszövet glükóz- és lipidanyagcseréjét szabályozza, és a fehér zsírszövet barnulásának felgyorsításával növeli az energiafelhasználást. Annak tesztelésére, hogy az irizin ok-okozati szerepet játszik-e a testmozgás és a csökkent amiloid-béta közötti kapcsolatban, Se Hoon Choi és Eun Hee Kim, az MGH Genetics and Aging Research Unit munkatársai, valamint további kutatótársaik a hormont az Alzheimer-kór 3D-s sejtkultúra modelljén alkalmazták.

"Először is azt találtuk, hogy az irizin kezelés az amiloid béta patológia figyelemre méltó csökkenéséhez vezetett" - nyilatkozta Choi. "Másodszor, kimutattuk, hogy az irizin ilyen jellegű hatása a neprilizin megnövekedett aktivitásának tulajdonítható - a neprilizint az agy asztrocitái választják ki."

A kutatók további részleteket is feltártak fel az irizin és a csökkent amiloid-béta szintek közötti kapcsolat mechanizmusaival kapcsolatosan, azonosítottak például egy olyan receptort (integrin αV/β5 receptor), amelyhez az irizin az asztrocitákon kötődik, és ezzel a sejteket a neprilizin szintjének növelésére készteti. Felfedezték továbbá azt is, hogy az irizin kötődése ehhez a receptorhoz két kulcsfontosságú fehérje - az ERK-kináz (extracellular signal-regulated kinase) és a STAT3 (signal activator of transcription 3) - részvételével zajló jelátviteli útvonalak downregulációját okozza. A csökkent intenzitású ERK-STAT3 szignalizáció kritikus volt abból a szempontból, hogy az irizin hatására nagyobb mennyiségű neprilizin termelődhessen. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy egereknél a véráramba befecskendezett irizin képes eljutni az agyba, így adagolása a jövőben potenciálisan hasznos terápiás eszköz lehet az Alzheimer-kór kezelésében.

"Eredményeink azt mutatják, hogy az irizin az egyik fő közvetítője a testmozgás által kiváltott neprilizinszint-emelkedésnek, amely az amiloid-béta-terhelés csökkenéséhez vezet, ez pedig az Alzheimer-kór megelőzését és kezelését célzó új terápiák fejlesztési iránya lehet.”- nyilatkozta Rudolph Tanzi.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Exercise-induced hormone irisin may reduce Alzheimer's disease plaque and tangle pathology in the brain

Irisin reduces amyloid-β by inducing the release of neprilysin from astrocytes following downregulation of ERK-STAT3 signaling

Irodalmi hivatkozás:

Se Hoon Choi & colleagues, Irisin reduces Amyloid-? by inducing the release of neprilysin from astrocytes following downregulation of ERK-STAT3 signaling, Neuron (2023). DOI: 10.1016/j.neuron.2023.08.012.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.