hirdetés

Új eredmények a COVID-19 fertőzésről

Az immunválaszok pontos leírása érdekében mesterségesen fertőztek meg önként jelentkezőket SARS-CoV-2 vírussal.

 

hirdetés

A Nature folyóiratban június 19-én jelent meg a Wellcome Trust Sanger Institute kutatóinak cikke, amelyben egy mindeddig páratlan vizsgálat eredményeiről számoltak be: a UK COVID-19 Human Challenge vizsgálat keretében mesterségesen fertőztek meg SARS-CoV-2 vírussal egészséges önkénteseket, majd igen nagy részletességgel vizsgálták immunrendszerük működését, és eddig ismeretlen immunválaszokat sikerült azonosítani. Ezek az újonnan leírt immunválaszok segítenek magyarázatot adni arra, hogyan kerülhetik el egyesek a COVID-19 fertőzést.

A Wellcome Sanger Institute, a University College London (UCL), az Imperial College London, és a Netherlands Cancer Institute munkatársai egyetlensejt-szekvenálással vizsgálták egészséges felnőtt önkéntesek SARS-CoV-2 fertőzéssel szembeni immunválaszait a világ első humán mesterséges COVID-19 fertőzéses vizsgálatának részeként. Mivel nem minden fertőzésnek kitett résztvevőnél alakult ki COVID-19 fertőzés, így a kutatócsoport feltárhatta a tartós vírusfertőzéssel és betegséggel szembeni ellenállósággal asszociálható egyedi immunválaszokat. A mostani cikkben közzétett eredmények az eddigi legátfogóbb ismereteket adják arról, hogyan reagál a szervezet a SARS-CoV-2 expozícióra vagy bármely fertőző betegségre. A munka része a Human Cell Atlas kezdeményezésnek, amelynek célja az emberi test minden sejttípusának feltérképezése.

A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány milliókat fertőzött meg a 2019-től kezdődő időszakban, és már ekkor feltűnt, hogy bár a COVID-19 potenciálisan halálos fertőzés, mégis sokan voltak olyanok, akik kapcsolatba kerültek olyan személlyel, akinek a COVID-19 tesztje pozitív volt, de sikerült elkerülniük, hogy ők maguk megbetegedjenek. Míg a korábbi tanulmányok a COVID-19 betegeket a tünetek megjelenése után vizsgálták, ebben az új tanulmányban a kutatók közvetlenül az expozíciótól kezdve próbálták megragadni és részletesen leírni az immunválaszt egy immunológiailag naív betegcsoportban. Az Imperial College London által vezetett brit COVID-19 Human Challenge vizsgálat részeként 36 olyan egészséges felnőtt önkéntesnek, akik anamnézisében korábbi COVID-19-es fertőzés nem szerepelt, orron keresztül SARS-CoV-2 vírust adtak be.

A kutatók részletes megfigyelést végeztek a vérben és az orrnyálkahártyában, 16 önkéntes esetében nyomon követve a teljes fertőzést, valamint az immunsejtek aktivitását magát a fertőzési eseményt megelőzően is. A Wellcome Sanger Institute és a UCL csapatai ezután egyetlensejt-szekvenálással több mint 600 ezer egyedi sejt információit tartalmazó adathalmazt hoztak létre. A kutatók az összes résztvevő esetében kimutattak a vírus azonnali észlelésében részt vevő, korábban nem ismert válaszokat. Ezek közé tartozott a vérben lévő speciális nyálkahártya-immunsejtek aktiválása és a gyulladásos fehérvérsejtek csökkenése, amelyek feladata normális esetben elnyelni és elpusztítani a kórokozókat. Azok az egyének, akiknek az immunrendszere a szervezetből azonnal kitisztította a vírust, nem mutattak tipikus, széles körű immunválaszt, hanem finom, korábban soha nem látott veleszületett immunválaszokat adtak. A kutatók szerint a HLA-DQA2 nevű gén magas szintű aktivitása az expozíció előtt szintén segített az embereknek megakadályozni a tartós fertőzés kialakulását. Ezzel szemben az a hat személy, akiknél tartós SARS-CoV-2 fertőzés alakult ki, gyors immunválaszt mutatott ugyan a vérben, de lassabb immunválaszt az orrban, ami lehetővé tette a vírus számára, hogy ott megtelepedjen.

A kutatók továbbá közös mintázatokat azonosítottak az aktivált T-sejt receptorok között - ezek feladata felismerni a vírusfertőzött sejteket és hozzájuk kötődni. Ezek az adatok betekintést nyújtanak az immunsejtek kommunikációjába, és lehetőséget nyújtanak célzott T-sejtes terápiák kifejlesztésére - nemcsak a COVID-19, hanem más betegségek ellen is.

Dr. Rik Lindeboom, a tanulmány társszerzője, aki jelenleg a Netherlands Cancer Institute munkatára, így nyilatkozott: “Ez egy hihetetlen, egyedülálló lehetőség volt arra, hogy megnézzük, egészen pontosan hogyan néz ki az immunválasz egy új kórokozóval való találkozáskor, - olyan felnőtteknél, akiknek a COVID-19 nem szerepelt a kórtörténetében - mindezt egy olyan környezetben, ahol olyan tényezők, mint a fertőzés időpontja és a társbetegségek, mind kontrollálhatók voltak.”

Dr. Marko Nikolić, a tanulmány első szerzője kifejtette: “Ezek az eredmények új megvilágításba helyezik azokat a döntő fontosságú korai eseményeket, amelyek vagy lehetővé teszik a vírus eluralkodását, vagy gyorsan kiürítik azt a szervezetből, még mielőtt a tünetek kialakulnának. Most már sokkal jobban megértjük az immunválaszok széles skáláját, ami alapot nyújthat olyan lehetséges kezelések és vakcinák kifejlesztéséhez, amelyek ezeket a természetes védekező mechanizmusokat utánozzák.”

Dr. Sarah Teichmann, a cikk első szerzője és a Human Cell Atlas társalapítója így összegzett: “A Human Cell Atlas felépítésével pontosan azonosítani tudjuk, hogy mely sejtjeink kritikusak a fertőzések elleni küzdelemben, és megérthetjük azt is, hogy a különböző emberek miért reagálnak eltérően a koronavírus-fertőzésre. A jövőbeli tanulmányok az eredményeiket már összehasonlíthatják az általunk készített referencia-adatbázissal, hogy láthatóvá váljon, mennyire hasonlít egy új kórokozóra adott normális immunválasz például egy fejlesztés alatt álló vakcinával kiváltott immunválaszhoz.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Immune response study explains why some people don't get COVID-19

Human SARS-CoV-2 challenge uncovers local and systemic response dynamics

Irodalmi hivatkozás:

Rik Lindeboom, Human SARS-CoV-2 challenge uncovers local and systemic response dynamics, Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-024-07575-x. www.nature.com/articles/s41586-024-07575-x

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.